El Mobile World Congress, la fira de tecnologia mòbil més important del món, ha tornat a obrir les seves portes, un any més, a Barcelona. Durant els dies que ha durat l’esdeveniment, les principals marques de l’àmbit de tecnologia mòbil (Samsung, Huawei, Sony, LG…) han presentat les seves novetats a més de posar a debat el futur del sector i comentar les novetats tecnològiques que marcaran les tendències de la indústria en els pròxims anys.
Una de les novetats que més rebombori ha aixecat durant l’esdeveniment ha estat la presentació del Samsung Galaxy S9 i del Galaxy S9 Plus. Samsung ha deixat clar durant el MWC que un mòbil deixarà de ser només un mòbil per convertir-se en un “comandament universal” que controla tots els nostres dispositius domèstics. En definitiva, una extensió del nostre cos i dels nostres sentits.
En concret, els nous models d’alta gamma de la firma sud coreana han generat una gran expectació pel que a la fotografia es refereix. El Galaxy S9 disposa d’una pantalla de 5.8 polzades, el Plus de 6.2. Ambdós amb qualitat HD Super Amoled i Infinity Display, és a dir, cobrint tot el frontal i sense deixar marcs a les vores.
Una altra de les noves funcionalitats lligades a la càmera és la d’AR Emoji que ens permetrà crear un avatar personalitzat a partir d’una fotografia. A més, la integració amb Bixy Vision ens permetrà fer traduccions en viu, és a dir, saber quin monument tenim davant nostre o fins i tot conèixer quantes calories estem a punt d’ingerir.
5G, una realitat
Durant el congrés també s’ha posat sobre la taula el tema de les xarxes 5G, que després d’anys de proves ja estan a punt per sortir al carrer. De fet, aquesta edició del MWC ha consagrat la tecnologia 5G com el futur més proper en tecnologia mòbil.
Segons el responsable global de tecnologies de Telefónica, Enrique Blanco, es preveu que els primers dispositius capaços de connectar-se a les futures xarxes 5G estiguin disponibles al llarg del 2019 d’una manera “racional, no massiva”. Però tenen de marge el 2020 per a la seva implementació total a la societat. Pel què fa el preu, durant el MWC, s’ha comentat que suposaria un increment en el preu dels smartphones d’entre 200 i 300 euros.
La tecnologia 5G permetrà una connexió a internet molt més ràpida, reduir la latència (temps de resposta) i suporta un major nombre de connexions simultànies. Segons els experts, el 5G serà la clau per l’avenç dels cotxes autònoms, el control de drons, la gestió d’aplicacions a temps real o les aplicacions de viatges i oci.
Intel·ligència Artificial
La Intel·ligència artificial comença a arribar també als dispositius mòbils. Els nous processadors aporten intel·ligència extra als nostres dispositius. “La Intel·ligència Artificial centra totes les mirades en qualsevol congrés de tecnologia avui en dia i el MWC no ha estat una excepció. Per què? Perquè la Intel·ligència Artificial s’està aplicant amb èxit per canviar el que és possible amb un gran nombre d’interaccions amb diverses tecnologies”, explica José Luis Sancho, managing director d’Accenture Digital Espanya, Portugal i Israel.
Una de les novetats del saló del Mòbil en aquest àmbit ha estat protagonitzada per la companyia xinesa Huawei, que s’ha convertit en el primer fabricant de dispositius mòbils del món en utilitzar un Smartphone amb Intel·ligència Artificial per conduir un vehicle. Mitjançant el projecte RoadReader, presentat al MWC, Huawei ha aconseguit conduir un Porche amb un Smartphone i a més, ha aconseguit que entengui més de 1.000 estímuls i objectes que rep al seu voltant.
Barcelona ha sabut aprofitar l’empenta del MWC i situar-se al rànquing de la innovació en l’àmbit empresarial. Els beneficis econòmics del congrés no només s’han centrat en els hotels, pubs i restaurants de la ciutat Comtal. Els efectes sobre el sistema tecnològic de la ciutat és una de les principals fites aconseguides per Barcelona arran de convertir-se, ara ja sí, en la capital mundial del mòbil.